Hej!
Jag håller ju inte bara på med grafisk design, jag är ju makeupartist och hårstylist också. 
2005 flyttade jag till Stokholm för att utbilda mig och jag har inte ångrat det en sekund. Samma år startade jag upp mitt företag som frilansande makeupartist och hårstylist med bas i Jönköping. De första åren jobbade jag mycket med privatpersoner och hjälpte massvis med brudar på deras bröllop. Samtidigt jobbade jag både i makeupbutik och på salong. Bröllopsmakeuperna fyllde mina somrar och jag kom till slut till en punkt då jag kände att varje sommar "förstördes" av att jag skulle jobba på ett bröllop varje lördag.

Då tog jag mitt livs bästa beslut. Jag slutade helt att jobba med privatpersoner och istället enbart mot företag, i huvudsak med inriktning på reklam och mode inom foto och film. Under åren har jag blandat små jobb med stora. Kända varumärken och sådana som jag aldrig tidigare hört talas om. Och jag har fått besöka de mest magiska platserna. Ibland har jag haft ett stort, fräsch rum som är utrustat med alla bekvämligheter jag kan tänka mig. Och ibland har jag haft modellen sittande i bagaget på en bil. 

Genom att göra dessa jobb har jag haft förmånen att få träffa och jobba tillsammans med människor som jag anser är riktiga kreativa genier. Fotografer, redigerare, art directors och creative directors mm. Det ger mig så mycker energi och inspiration. Något som jag tror är en stor fördel för mig när jag nu utbildar mig inom grafisk design och kommunikation. 

Även om jag studerar just nu så har aldrig min plan varit att lägga ner mitt jobb som makeupartist och håstylist. I den bästa av världar kommer jag kunna kombinera mina båda professioner. Någon borde det ju finnas som vill åt min kompetens. Tror inte ni det?

Läs hela inlägget »

Hej!

Folk som kan fotografera och redigera bilder har alltid imponerat på mig. Att kunna hitta den rätta känslan, vinkeln och ljussättningen för att sedan kunna ta den perfekta bilden är häftigt. 

Jag har alltid intresserat mig för foto. Dock i den mån att jag brukar fota med mobilen. Gångerna jag funderat på att köpa en "riktig" kamera har varit många. Men jag har varit rädd att jag skulle köpa en och sedan inte använda den. Nu har jag kommit till en punkt i livet där jag käbber att jag har tid och lust att verkligen lära mig att fotografera. Med en riktig kamera. I en riktig studio. Och med riktig ljussättning. 

Jag går ut på praktik i januari och tänker att en viss foto och redigeringskunskap kan komma väl till pass, så jag styrde upp en fotografering. Surfade runt på Pinterest och satta ihop en moodboard på poser och känslor jag ville förmedla i min fotografering. Insåg att jag behövde en modell med bra kroppskontroll och som varit dansare. Genom en klasskamrat kom jag i kontakt med Filippa Hugosson och hon tackade ja till min förfrågan att agera modell. 

Eftersom min förkunskap i systemkamerans värld inte är så stor fick jag googla och kika efter fotograferingstips på youtube om vilka inställningar jag skulle ha när jag fotade rörelse. Efter en diskussion med min lärare kom vi fram till de rätta inställningarna på kameran och jag kunde börja fota. Jag tog över 500 bilder och Filippa hoppade på var enda bild. Med facit i hand är jag otroligt glad att jag hittade just henne som modell. Vilken uthållighet, styrka och kroppskontroll hon bjöd på. Dessutom var hon hiskeligt trevlig och lättsam. 

Sen var det dags för redigeringen. I huvudsak handlade det om att redigera bort marken så det såg ut som att Filippa svävade. Jag jämnade till färgerna i bakgrunden och ljusade upp vissa partier såsom någon vrist, ett ansikte och någon arm. Reminder till mig själv "lägga mer tid på ljussättningen". Till en början hade jag tänkt att bilderna skulle bli svartvita och att jag i vissa fall skulle vända och vrida bilderna för att skapa en känsla av att hon föll. Men allt eftersom redigeringen pågick så ändrade jag mig och tyckte att färgbilderna blev stråt vassare. 

Jag måste säga att jag blev nöjd med resultatet. Riktigt nöjd. Vad tycker du?

(Som en bonus får ni se en svartvit bild som jag vänt på för att skapa en fallande bild. I denna stil hade jag tänkt att alla bilder skulle vara till en början, men jag kom på bättre tankar.)

Läs hela inlägget »

God morgon!
Förra veckan avslutade jag tre olika projekt i skolan. Det ena var min animerade praktikansökan som ni kan läsa om i ett tidigare inlägg. Det andra var ett grupparbete som jag och två klasskamrater jobbet med under fyra veckor där vi skulle göra en manual för sociala medier åt ett företag. Och till sist ett kortprojekt på en vecka där jag skulle göra inspirerande t-shirttryck åt ett av skolans program.

Denna vecka har ett nytt gruppprojekt påbörjats där jag ska skriva framtidstexter rörande corona. Det kommer bli en intervjuserie med 8 intervjuer. Dessutom ska jag påbörja ett eget långprojekt där jag bestämt mig för att göra en grafisk manual och logga åt ett företag. Möte med företaget har jag idag, vilket gjort att jag haft lite tid över till att utforska After effect lite mer. Jag har en sambo som har svårt för tisdagar, men jag, jag tycker ändå att tisdag är en bra dag. Därför valde jag just det ordet när jag gjorde animeringen nedan. 

After effect har seglat upp och blivit lite av ett favoritprogram hos mig. Det är roligt att se begränsningarna i programmet blekna och att hitta nya tillvägagångssätt. 

Läs hela inlägget »

Hej!
Det är helt otroligt hur snabbt tiden går. Förra hösten började jag läsa Grafisk design och kommunikation på Södra Vätterbygdens folkhögskola. Det är en tvåårig utbildning, vilket innebär att jag bara har ett läsår kvar tills jag ska vara färdigbakad. Sista terminen är dessutom praktik och jag är så taggad på detta.

Hur som helst så har jag börjat söka praktik idag. 
I skolan har jag jobbat med ett kortprojekt under 4 veckor. Jag jobbar inte med projektet varje dag såklart, men jag har lagt ungefär 2 dagar/vecka. Vi fick välja att göra precis vilket projekt vi ville. Redan när jag sökte in till SVF visste jag att mitt första kortprojekt i årskurs 2 skulle vara en form av animerat CV. Jag gjorde den i 1:1 format och 1 minut lång för att kunna dela den på sociala medier och på så sätt marknadsföra mig själv. I förrgår hade jag redovisning av min animation och nedan ser ni resultatet. 

Mitt mål var att lära mig att kombinera olika tekniker och Adobeprogram i min film. Det slutade med att hela filmen gjordes i After Effect och illustrationerna blev gjorda i Illustrator. Jag fick i och för sej problem när jag skulle rendera filmen så det slutade med att jag la ihop film och ljud i Premiere Pro. 
Från början hade jag gjort den gående gumman (hon som ska föreställa mig) i Adobe Animate. Men jag fick inte riktigt till gången på ett tillfredställande sätt och gjorde därför om henne och animerade i After Effect istället. 

Vad tycker jag om resultatet då? Jo, men jag är nöjd. Jag har en teori om att kreativa människor inte kan nöja sig med "good enough", så självklart finns det delar som jag velat förbättra. Jag delade filmen på mina sociala medier, såsom LinkedIn, Instagram och Facebook och responsen jag fått är fantastisk. Nu hoppas jag att den ska hjälpa mig att få en praktikplats!

Läs hela inlägget »

Jag har under en längre tid inspirerats mycket av en grafiker på Instagram som heter @Musketon. Han har så mycket humor, färg och effekter i sina verk och jag ville också testa att göra någon färgglatt. Det hela resulterade i en klocka, gjord i Illustrator och den tog mig ungefär en vecka att pilla med under min lediga stunder. 

Att jobba med skuggor och highlights är något jag gärna snöar in på. Jag skulle tro att det är en yrkesskada från mitt jobb som makeupartist. Hur som helst blev min klocka en blandning av olika stilar, både inspirarade av Musketon och från min yrkesskada. Färgerna gör mig glada och jag gillar att kontrasterna i färgerna ändå passar så fint ihop. Jag är fortfarande lite osäker på bakgrundsfärgen. Någon som har ett tips om färgval kanske? 

(Filmen längst ner i inlägget  visar min arbetsprocess.)

Läs hela inlägget »

Hej!
I min ungdom fanns det en tid då jag titulerade mig själv som bloggare, skönhetsbloggare. Det är många år sedan nu, men jag har fått utlopp för min lust att skriva på andra sätt och vis. Jag har bloggat för min före detta fotbollsklubbs räkning och varit skribent för Luxplus Magazine. Men det är under det senaste året som jag verkligen fått tillbaka min vilja och mitt intresse för att skriva. 

Jag började läsa Grafisk design och kommunikation på Södra Vätterbygdens folkhögskola hösten 2019 och när vi under en lektion i veckan pratade om styrkan att driva en blogg så kände jag att cirkeln var sluten. Nu var det dags att börja blogga igen. 

Vad kommer mina texter handla om då? Just nu, idag, har jag en vision om att lite då och då smita in här och uppdatera om vad som händer i mitt liv, både som student i grafisk design och som frilansande makeupartist och hårstylist i Jönköping. Jag vill berätta om hur mina dagar ser ut, visa upp arbeten som jag jobbar med och hur mina tankar gått i processen.

Först och främst ska jag försöka lära mig hur jag lägger upp bilder på rätt sätt här. Men jag är förväntansfull och uppspelt över tanken på vad det kan bli av denna blogg. Håll ut så återkommer jag när ni minst anar det.

Skapa dig en bra vecka och må gott!

//Karin

Läs hela inlägget »
Etiketter: om mig allmänt