Foto och redigering

Hej!

Folk som kan fotografera och redigera bilder har alltid imponerat på mig. Att kunna hitta den rätta känslan, vinkeln och ljussättningen för att sedan kunna ta den perfekta bilden är häftigt. 

Jag har alltid intresserat mig för foto. Dock i den mån att jag brukar fota med mobilen. Gångerna jag funderat på att köpa en "riktig" kamera har varit många. Men jag har varit rädd att jag skulle köpa en och sedan inte använda den. Nu har jag kommit till en punkt i livet där jag käbber att jag har tid och lust att verkligen lära mig att fotografera. Med en riktig kamera. I en riktig studio. Och med riktig ljussättning. 

Jag går ut på praktik i januari och tänker att en viss foto och redigeringskunskap kan komma väl till pass, så jag styrde upp en fotografering. Surfade runt på Pinterest och satta ihop en moodboard på poser och känslor jag ville förmedla i min fotografering. Insåg att jag behövde en modell med bra kroppskontroll och som varit dansare. Genom en klasskamrat kom jag i kontakt med Filippa Hugosson och hon tackade ja till min förfrågan att agera modell. 

Eftersom min förkunskap i systemkamerans värld inte är så stor fick jag googla och kika efter fotograferingstips på youtube om vilka inställningar jag skulle ha när jag fotade rörelse. Efter en diskussion med min lärare kom vi fram till de rätta inställningarna på kameran och jag kunde börja fota. Jag tog över 500 bilder och Filippa hoppade på var enda bild. Med facit i hand är jag otroligt glad att jag hittade just henne som modell. Vilken uthållighet, styrka och kroppskontroll hon bjöd på. Dessutom var hon hiskeligt trevlig och lättsam. 

Sen var det dags för redigeringen. I huvudsak handlade det om att redigera bort marken så det såg ut som att Filippa svävade. Jag jämnade till färgerna i bakgrunden och ljusade upp vissa partier såsom någon vrist, ett ansikte och någon arm. Reminder till mig själv "lägga mer tid på ljussättningen". Till en början hade jag tänkt att bilderna skulle bli svartvita och att jag i vissa fall skulle vända och vrida bilderna för att skapa en känsla av att hon föll. Men allt eftersom redigeringen pågick så ändrade jag mig och tyckte att färgbilderna blev stråt vassare. 

Jag måste säga att jag blev nöjd med resultatet. Riktigt nöjd. Vad tycker du?

(Som en bonus får ni se en svartvit bild som jag vänt på för att skapa en fallande bild. I denna stil hade jag tänkt att alla bilder skulle vara till en början, men jag kom på bättre tankar.)

Kommentera gärna: